Pogosta vprašanja

 

Pripravili smo kratke odgovore na najpogostejša vprašanja, ki nam jih postavljajo kandidati za navidezne kupce. Če med njimi ne boste našli odgovora na svoje vprašanje, nam pišite na info@temidia.com.

Kdo lahko postane navidezni kupec?

 

Vsak, ki izpolnjuje naslednje minimalne kriterije:

 • je star vsaj 19 let
 • je zanesljiv in spoštuje dogovorjene roke in navodila
 • ima dober spomin, občutek za podrobnosti in je diskreten
 • se zna dobro pisno izražati in podrobno opisati situacijo
 • se je sposoben vživeti v vlogo drugega kupca
 • ima reden dostop do e-pošte in je računalniško pismen
 • je fleksibilen in dobro mobilen

Kakšno je delo navideznega kupca?

 

Navidezni kupec za opravljanje svoje naloge dobi natančna navodila – koga, kdaj in kako mora kontaktirati (osebno, po telefonu ali preko e-kanalov), za kaj se mora zanimati in na katere vidike storitve mora biti še posebej pozoren. Pri opravljanju naloge se mora obnašati kot običajna stranka, pri tem pa mora pozorno, a diskretno spremljati vse vidike, o katerih mora poročati. Takoj po opravljenem stiku mora svoje ugotovitve vpisati v vprašalnik.

Koliko časa je potrebnega za izvedbo naloge?

 

Samo ocenjevanje običajno traja od 10 do 30 minut, včasih tudi več – odvisno od dejavnosti, ki jo ocenjujemo in zahtevnosti naloge. Pred izvedbo naloge pa morate prebrati navodila in se seznaniti s scenarijem in vprašalnikom. V primeru zahtevnejših nalog pa vas tudi pokličemo, da nalogo in pričakovanja še dodatno pojasnimo. Včasih je k temu treba prišteti še pot do lokacije ter seveda čas za poročanje preko spleta, ki običajno traja 10 do 30 minut.

Katera 'orodja' kot navidezni kupec potrebujem?

 

Ključna sta stalen dostop do interneta, ker poročanje poteka preko spletne aplikacije, in e-pošta, ki jo morate redno spremljati, saj gre za naš najpogostejši kanal komunikacije. Pogosto potrebujete tudi fotoaparat (lahko na telefonu) ali možnost skeniranja, da nam lahko posredujete slike gradiv, ki jih prejmete (npr. računov, vizitk, ponudb).

Ali je navidezno nakupovanje redna zaposlitev?

 

Ne, gre za obliko honorarnega ali dopolnilnega dela, sam obseg dela pa je v osnovi odvisen od vašega časa in fleksibilnosti, geografskega področja, na katerem ste pripravljeni delati in razpoložljivosti nalog na vašem območju. Na količino dela lahko vplivajo tudi vaše izkušnje in kakovost vašega že opravljenega dela, zahteve in omejitve naših naročnikov ter število navideznih kupcev v vašem kraju.

Kako začnem sodelovati z vami?

 

Koraki za vzpostavitev sodelovanja so naslednji:

 • prijava – vaš intereres za sodelovanje in osnovne informacije o vas
 • testni obisk – izvedba z namenom, da ugotovite, ali vam delo ustreza
 • povratne informacije o testnem obisku – ocenimo, kako dobro in objektivno znate opisati nakupno izkušnjo
 • podpis pogodbe in MSPA kodeksa za navidezne kupce – s kupci, ki s testnim obiskom izkažejo, da izpolnjujejo naše standarde
 • delo na projektih – odvisno od potreb naših naročnikov in kakovosti opravljenega dela

Ali moram sprejeti vsako nalogo?

 

Ne. Sodelovanje potrdite samo v primeru, če boste nalogo res lahko izvedli v rokih in če se identificirate s predvidenim pristopom in scenarijem. Zelo pomembno je tudi, da nas v primeru, da ste nalogo sprejeli, pa je ne morete opraviti, o tem čim prej obvestite, da lahko poiščemo drugega navideznega kupca.

Ali moram nalogo izvesti na točno določen dan in ob točno določeni uri?

 

Običajno dobite opredeljeno obdobje nekaj dni, v katerem morate opraviti nalogo in okviren čas izvedbe ocenjevanja. Včasih pa je natančno opredeljeno, kateri dan in ob kateri uri je treba opraviti ocenjevanje, tako da morate pred sprejemom naloge razmisliti, ali jo boste takrat res lahko opravili. Zanesljivi kupci, ki dobro opravijo svoje naloge, imajo prednost pri dobivanju novih zadolžitev.

Kako je s plačilom?

 

Za vsako nalogo je vnaprej opredeljeno, kakšno je plačilo in kateri drugi stroški so pokriti (npr. nakup izdelkov). Honorarje izplačujemo na različne načine, odvisno od vašega statusa. O tem se individualno dogovorimo pri urejanju formalnosti po uspešno opravljenem testu.

Kako je z etičnimi vidiki?

 

Temida je članica Mystery Shopping Professionals Association (MSPA) in deluje v skladu s strokovnimi in etičnimi načeli združenja. Tudi od svojih navideznih kupcev pričakujemo njihovo spoštovanje, zato so sestavni del naše pogodbe, pogledate pa si jih lahko na naslednji povezavi.

Opozorite nas na dobre in slabe izkušnje, s katerimi se srečujete na prodajnih mestih, pri ponudnikih storitev, v klicnih centrih ipd. Veseli bomo sporočila na info@temidia.com.

KONTAKT

Temidia, d.o.o.
Zagrebška cesta 25
2000 Maribor

Epošta: info@temidia.com

Telefon za naročnike: +386 41 643 222
Telefon za navidezne kupce: +386 51 341 339

IBAN: SI56 0208 3026 2518 450 pri NLB d.d.
ID za DDV: SI64619427
Matična številka: 3441261000